Skogsskydd alltmer poppis bland markägare

Uppdaterad
Publicerad

Förra året skyddades nästan 26 hektar så kallad ädellövskog i Blekinge. Skogsstyrelsen märker ett allt större intresse för skogsskydd bland Blekinges markägare.

I Blekinges djupa ädellövskogar lever många hotade arter som är beroende av skogens unika miljöer. Ädellövskogar kallas de just för att där växer träd som Skogsstyrelsen själva beskriver som exklusiva, så som avenbok. Allt från små organismer som endast kan ses under lupp till fåglar och mossor lever här. Och på Skogsstyrelsen i Blekinge arbetar man hårt för att bevara dessa skogsområden och därmed hålla arterna vid liv.

– Vi får ju inte glömma att alla arterna är en del av en helhet. Rätt vad det är kommer vi till den gränsen, att när vi har plockat alltför många arter så brakar ekosystemet samman. Något som vi inte alltid tänker på är att över hälften av våra läkemedel som vi använder i dag kommer på ett eller annat sätt från naturen. Ädellövskogar är som Sveriges regnskogar kan man säga. Av alla de arterna vi har där vet vi inte vad de kan de bär på för framtida mediciner och egenskaper som vi kan utnyttja, säger Joakim Andersson Hemberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Det finns två olika skyddsformer som Skogsstyrelsen använder sig av. Biotopsområden och naturvårdsavtal. Båda innebär avtal med markägare om att inte avverka skogen.

Skogsstyrelsen har den senaste tiden märkt att allt fler markägare vill värna om Blekinges unika skogsområden. Förra året skyddades 26 hektar ädellövskog i Blekinge. Men i förhållande till Blekinges cirka 28.000 hektar ädellövskog är det endast en liten bit på vägen.

– Det är en positiv utveckling men det går lite långsamt för många av de mest hotade arterna tyvärr. Vi kommer nog att klara en del arter men en del är nog på väg bort trots allt. Men riktningen är rätt i alla fall, säger Joakim Andersson Hemberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.