Marie Lilja, förälder till barn på Hästöskolan i Karlskrona, är en av flera som reagerat på skolans uppmaning att föräldrarna själva måste skjutsa barnen till och från skolstartslägret på Mörstjöåsen. Foto: SVT/Privat

Skolans krav till föräldrarna: skjutsa barnen själva

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till elever på Hästö menar att skolan bryter mot lagen genom att kräva mat och frukt till utflykter och dessutom tvinga familjer att själva lösa transporter till och från skolans aktiviteter. Och efter en het diskussion i sociala medier väljer nu skolledningen att backa.

Marie Lilja i Karlskrona är en av flera föräldrar som reagerat på det utskick som i dagarna kom från Hästöskolan.  Brevet innehöll instruktioner inför det planerade läger på Mörtsjöåsen som skolan ska arrangera i samband med att höstterminen startar. Av skrivelsen framgår att föräldrarna själva förväntas köra sina barn till och från lägret – beläget flera mil från skolan.

– Det är inte första gången det händer och jag vill verkligen inte att mitt barn ska utebli från någon undervisning. Problemet är att jag saknar körkort och att både jag och min man jobbar utanför kommunen. För att lösa det här tvingas jag varje gång be om hjälp och jag vill inte behöva känna mig som en belastning, säger Marie Lilja.

Skrev uppmärksammat inlägg

Diskussionen om avgiftsfria skolor är inte ny, men i Karlskrona tog den i går åter fart sedan den lokala moderatpolitikern Sophia Ahlin, också förälder till barn på Hästöskolan, reagerade i ett långt inlägg i sociala medier.

– Det är orimligt och i strid med skollagen att skolan begär att vi föräldrar själva ska lösa transporter för barn till det som faktiskt är skolans aktivitet. Jag kände att det var dags att markera, säger Sophia Ahlin, vars inlägg snabbt fick stor spridning och backades upp av flera rektorer och kommunpolitiker från andra partier.

– Utsatta barn är en fråga som engagerar. Jag vill inte att något barn ska behöva skämmas för att föräldrarna inte har pengar eller möjlighet att lösa skjuts.

Undersöker annan lösning

I Karlskrona fattade den dåvarande barn- och ungdomsnämnden 2011 ett principbeslut som bland annat tillåter kommunens skolor att ta ut en avgift på totalt hundra kronor per läsår kopplad till friluftsaktiviteter eller idrott och hälsa.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Hästöskolans rektor, som har semester. Marina Eriksson, tf chef i kunskapsförvaltningen, har följt den pågående diskussionen och säger att skolan – efter kritiken – tänkt om ifråga om transporter till och från Mörtsjöåslägret.

– Rektorn tittar på en lösning som går ut på att i stället hyra en buss som ska ta barnen till och från skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.