Ann-Louise Trulsson är kritisk till Skolverket och reglerna om skolavslutningar.

Skolavslutning i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Som vanligt så här års blossar debatten om skolavslutningarna upp. Ska de hållas i kyrkan eller inte och vad får isåfall ingå i programmet?

I Fridlevstad ska barnen fira in sommaren i kyrkan men skollagen förbjuder religiösa inslag.

Förra sommaren blev tydligare än tidigare vad som gäller när det kommer till religiösa inslag – i skollagen står nu att trosbekännelse, bön och välsignelse inte får förekomma på skolavslutningar i kyrkan.

– Hela kyrkan skriker ju ut ett budskap och det tycker jag att man ska vara medveten om, säger Ann-Louise Trulsson, kyrkoherden som ska hålla i avslutningen.

Skolkyrka

Hon ställer sig kritisk till att man från Skolverkets håll har åsikter om vad som händer i kyrkan och har sitt eget sätt att tolka lagen.

– Jag gör som jag alltid har gjort, jag säger Gud välsigne alla och ha en härlig sommar. Jag håller inte välsignelsen i sin helhet, säger Ann-Louise Trulsson och räknar på så sätt med att komma runt bestämmelserna.

Känner tillit

Hon och rektorn på Fridlevsta skola, Lisa Lejhall, har diskuterat vad som ska gälla under skolavslutningen enligt reglerna. Enligt Skolverket är det skolans ansvar att det inte ska ingå religiösa inslag vid avslutningen och går det inte att förena med kyrkans uppdrag ska skolan arrangera den på annat sätt.

– Jag känner tillit till Ann-Louise, säger Lisa Lejhall, rektor.

Efter att ha hört kyrkoherde Ann-Louise Trulssons resonemang kring det hela, säger undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Skolverket att hon riskerar att gå över gränsen för vad som är tillåtet.

Också grundskolechefen på Karlskrona Kommun, Mats Dahl, är kritisk.

– Välsignelser är en del av det religiösa inslaget i kyrkan och det är inte acceptabelt, säger han och tillägger att han måste lita på att rektorerna ser till att lagen efterföljs

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolkyrka

Mer i ämnet