Mellanstadieflickor fick upprepade dödshot via appen Sarahah. Foto: Privat/TT

Skolflickor dödshotade via anonym mobilchatt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen skickades upprepade dödshot och kränkningar till två mellanstadieflickor i Karlskrona via den anonyma chattappen Sarahah. Flickornas föräldrar har nu polisanmält hoten.

Appen Sarahah ger möjlighet att via till exempel det populära chattprogrammet Snapchat skicka anonyma meddelande som inte går att svara på eller går att spåra avsändaren.

Och det var den typen av meddelanden som flickorna fick i helgen. Flickorna kallades för olika tillmälen som ”äckliga” och ”hora” och det riktades också upprepade anonyma dödshot mot skolbarnen.

–  Jag blev helt bestört när jag fick se det. Jag skakade och tårarna sprutade och jag ville åka till skolan och bara skaka om alla barnen så de förstår vad de gör. Men sedan besinnade jag mig och kontaktade föräldrarna i klassen och även läraren, berättar mamman till en av flickorna.

Föräldrarna slog larm – både till övriga föräldrar i klassen och till skolledningen.

– Läraren svarade direkt och jag känner att skolan tar det på fullaste allvar. Vi kommer även att polisanmäla detta i eftermiddag.

”Tar det på stort allvar”

Rektorn på den aktuella skolan berättar att skolan kommer ha ett möte om det inträffade under torsdagen.

– Jag har precis börjat sätta mig in i det som hänt. Vi tar det här på stort allvar och vi kommer göra allt för att flickorna och alla andra i klassen ska känna sig trygga, det är vår skyldighet, säger rektorn, som menar att det regelbundet förs samtal på skolan om elevernas nätvanor och beteenden där.

– Vi har jobbat med kränkningar på nätet och det här visar att vi måste göra det ännu mer.

SVT Nyheter Blekinge söker företrädare för företaget bakom appen Sarahah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.