Foto: TT

Trots Karlshamns miljonminus – skolan får 25 miljoner extra i år

Uppdaterad
Publicerad
Skolnämderna i Karlshamn ska få 25 miljoner kronor extra i år – trots att kommunen väntas gå back med nio miljoner kronor. Det föreslår nu kommunstyrelsen.
Trots de extra pengarna måste skolan spara drygt fyra miljoner kronor under året för att klara budgeten.

I början av året stod det klart att ungefär 40 miljoner kronor behövdes sparas in i skolnämnderna i Karlshamns kommun, något som väckte starka reaktioner.

Men varken nämnden för barn, ungdom och skola (bus) eller gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kommer att klara att spara så mycket pengar och nu föreslår kommunstyrelsen att totalt 25 miljoner kronor ska skjutas till de både nämnderna.

– Det är för att de ska klara sin ekonomi detta året. De har gjort varsin långtidsplan hur de ska komma tillrätta med sin ekonomi under tre år men de kom inte tillrätta med ekonomin detta året och gör bedömningen att de behöver de pengarna, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn.

Måste ändå spara

Det handlar om 16 miljoner till kronor till nämnden för barn, ungdom och skola och 9,5 miljoner kronor till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Trots de extra pengarna måste skolan spara in ungefär 4,5 miljoner kronor under året.

– Det är ju mycket pengar men allt ska ställas i relation till saker och ting och till exempel bus-nämnden som har totala kostnader på 711 miljoner kronor behöver spara tre miljoner kronor i år, säger Per-Ola Mattsson (S).

Totalt väntas Karlshamns kommun gå nio miljoner back i år.

Varifrån får ni pengar att skjuta till 25 miljoner kronor till skolnämdenrna?

– Finansieringen av de pengarna är dels att vi sänkte budgeten och vi använde en resultatutjämningsreserv som man kan använda under vissa förutsättningar, säger Per-Ola Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer