Gribshundens märkliga galjonsfigur är nu på väg tillbaka till Blekinge. Foto: Blekinge museum

Skrikande man i gap snart tillbaka i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ett skrikande manshuvud i monstrets stora gap – snart återbördas den skräckinjagande galjonsfiguren till Blekinge.

I tre år har den fått specialistbehandling i Köpenhamn för att kunna börja sitt nya liv på land utan att kollapsa.

– Den har varit utmanande att arbeta med, för den har ett så speciellt uttryck. Den är så skulpturell, säger Kristiane Strætkvern, konservator på Nationalmuseum i Köpenhamn.

Figuren satt i stäven på den danske kungens skepp Gribshunden, som år 1495 exploderade, brann och sjönk utanför Ronneby i Blekinge.

I Ronneby planeras nu för ett nytt museum kring det spektakulära vrakfyndet, men tills det står klart kommer galjonsfiguren att få vänta i Blekinge museums magasin, som ibland hålls öppet för allmänheten.

Kollapsrisk

Det har varit en lång process att få den ömtåliga träfiguren i skick. När den bärgades 2015 från nio meters djup såg den visserligen ut att vara i god form, men hade den bara lagts att lufttorka hade den kollapsat.

– När trä bryts ner under vatten i en syrefri miljö så blir cellernas inre uppätna av mikroorganismer och ersätts med vatten. När man hittar det ser det helt välbevarat ut, men när man tittar på de inre delarna av cellerna så är de väldigt nedbrutna, berättar Kristiane Strætkvern.

Först tillkallades specialister som stack in nålar i träfiguren för att utröna exakt hur djupt in träet var nerbrutet. Utifrån den informationen gick det att bedöma hur länge den sedan skulle ligga i konserveringsbad och vilken koncentration det skulle vara av konserveringsmedlet.

Det blev två och ett halvt år i badkar. Sedan följde ett halvårs frystorkning, då figuren lades i en vakuumtank med en temperatur på minus 25 grader.

Foto: Blekinge Museum

Internationellt samarbete

Kring vrakfyndet i Blekinge samarbetar nu forskare från Sverige, Danmark, Storbritannien och USA. Tillstånd har sökts för nya dykningar, som man hoppas kunna göra i slutet av sommaren. Hittills har bara cirka en kvadratmeter av ytan undersökts, nu hoppas man kunna gräva ut och bärga fynd från ytterligare tolv kvadratmeter.

– Eftersom det var den danske kungens flaggskepp som skulle segla till Kalmar och han skulle förhandla om att bli svensk kung så kan man utgå ifrån att han ville imponera. Han hade med sig saker som anstod en kung. Men vad det är, det vet vi ju inte, säger Marcus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge.

Museiplanerna är inte helt spikade, men till att börja med finansierar Ronneby kommun ett projektkontor med personal som ska ordna finansiering. Marcus Sandekjer ser återbördandet av galjonsfiguren från Köpenhamn som en startpunkt.

-  Det blir en markering, en ny startpunkt för att få till ett nytt, internationellt gångbart museum i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.