Foto: Staffan sundås/Svenska kyrkan

Slog sönder kyrkorgel – döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-åring som några dagar före jul slog sönder orgeln i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona bedöms vara psykiskt störd och döms därför till vård för vandaliseringen samt för flera fall av misshandel.

26-åringens nattliga besök i kyrkan på Stortorget slutade med avbrutna orgelpior, en skadad kristallkrona samt sönderslagna trädetaljer och han har erkänt gärningen.

– Jag drack vin och det blev som det blev, uppgav mannen i förhör och säger att han egentligen planerade att övernatta i kyrkan.

Kostnaderna för skadorna uppgick till hundratusentals kronor.

26-åringen dömdes i dag också för flera fall av misshandel då han under hösten vid upprepade tillfällen misshandlat och hotat personal inom psykiatrin.

En utredning som gjorts visar att 26-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och därför döms han nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.