Heléne Björklund (S) lämnar kommunpolitiken efter valet 2018. Foto: Henrik Friberg/SVT

Sölvesborgs kommunalråd slutar – efter tolv år

Publicerad

Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund (S) lämnar kommunpolitiken och satsar på en plats i riksdagen efter nästa val. Beskedet kom på ett medlemsmöte under onsdagskvällen.

Björklund är inne på sin tredje mandatperiod som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, men någon fjärde blir det inte. I stället hoppas hon på en plats i riksdagen och det samtidigt som partikollegan Peter Jeppsson – också han från Sölvesborg – lämnar sitt riksdagsuppdrag och återvänder hem.

– Min inställning har varit att avsluta efter tre mandatperioder. Jag tycker fortfarande att varje dag är fantastiskt rolig, men jag vill leva som jag lär och det är viktigt med förnyelse, säger hon.

Lärare i botten

Heléne Björklund har de senaste tolv åren varit tjänstledig från jobbet som lärare, men om målsättningen att bli riksdagsledamot inte lyckas är det ändå inte säkert att hon återvänder till skolan.

– Jag har länge haft en dröm om att få arbeta inom kriminalvården, säger hon.

För Peter Jeppssons del väntar nygamla arbetsuppgifter inom Försvarsmakten.

– Efter valet i september 2018 återgår jag i tjänst vid Tredje sjöstridsflottiljen där jag har min anställning, säger han.

Vill fortsätta som distriktsordförande

Heléne Björklund är vid sidan av sitt kommunalrådsuppdrag och ordförande i partidistriktet i Blekinge.

– Det är en annan process, men ett uppdrag jag gärna fortsätter med.

Hon vill inte i dag inte spekulera i vem som kan tänkas ta över som partiets förstanamn i Sölvesborg.

– Men det är en spännande tid som väntar. När en efterträdare ska utses brukar det leda till hög aktivitet inom partiet och det är bra. Då är vi på tå när valrörelsen drar igång på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer