SM-bagaren Lisa Linghäll ger sina bästa tips om hur du får till den bästa semlan Foto: Pressbild/SVT

SM-finalist: Så här bakar du den perfekta semlan

Uppdaterad
Publicerad

Om exakt en månad tävlar 21-åriga Lisa Linghäll från Mörrum i SM i Unga Bagare i Göteborg. I dag på fettisdagen lär hon SVT Nyheter Blekinges tittare hur man bakar den perfekta semlan.

– Bra råvaror är A och O. Riktigt smör, äkta grädde och äkta mandel i mandelmassan tycker jag är viktigt, säger Lisa Linghäll, som kommer från Kristianstad.

Hon skulle aldrig få för sig att använda bakmassa som innehåller ytterst lite mandel och mest består av kinesiska aprikoskärnor. Många bagerier använder sig av aprikoser för att det är en betydligt billigare fyllning.

– Bakmassan smakar mandel, men den går inte att jämföra med massa som är gjord på riktig mandel, säger Lisa Linghäll.

När det gäller semlornas lock gör Lisa Linghäll två varianter, en med runda lock och en med trekantiga.

– Trekantiga lock har man uppåt landet, säger Lisa.

Om en månad är det dags för henne att visa upp sina talanger som bagare i Göteborg. Lisa är en av elva finalister som slåss om mästartiteln i Sverigemästerskapen i Unga Bagare.

Äkta mandelmassa

Fram till 2003 var det krav på att en produkt som kallas ”mandelmassa” måste innehålla minst 50 procent mandel. Efter att nya EU-regler infördes finns det inte längre någon tvingande regel för mängden mandel, men ”äkthetsstämpeln” ligger kvar i branschen. Mängden mandel i mandelmassa ska framgå av märkningen på förpackningen.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.