Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö berätta mer om spridningen av viruset på ytterligare två sjukhusavdelningar. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Smittskyddsläkaren: Blekinge kan ha haft sin coronatopp

Uppdaterad
Publicerad
Smittspridningen ser ut att minska i länet och enligt en ny prognos ser det ut som att Blekinge redan har haft sin coronatopp.
– Det vi är rädda för är en ny ökad spridning och belastning på vården efter sommaren, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

I veckan startade egenprovtagning av covid-19 i Blekinge och av de 157 personer som hittills har fått sina provsvar har två har varit positiva.

– Vi har haft färre bokningar än förväntat och lite färre positiva svar än förväntat, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på en presskonferens.

Enligt smittskyddsläkaren ser smittspridningen nu att ha minskat i länet.

– Just nu ser det ut som att det går neråt och det finns flera indikationer på det. Det är färre inlagda på sjukhuset, färre som tycker att de behöver ta prov, färre som blir provtagna både bland sjukhuspersonal och egenprovtagningen och andelen positiva svar har minskat, säger Bengt Wittesjö.

Finns risk för ny topp i höst

Med hjälp av Region Skåne har en prognos över belastningen på sjukhuset gjorts över länet och utifrån den ser Blekinge ut att redan ha haft sin topp i månadsskiftet juni-juli då 15 patienter som mest var inlagda.

– Prognoser är ju uppskattningar och det är inte säkert att det slår in, men just nu ser det ut som att vi skulle ha haft den högsta belastningen inom sjukvården av inlagda patienter och det är ju positivt, säger Bengt Wittesjö.

Samtidigt förbereder regionen för att en andra våg kan komma i höst.

– Det vi är rädda för är att det ändå kommer att bli en ökad spridning och belastning på vården efter sommaren när semestrarna är över när folk går tillbaka i arbetet, skolorna och högskolor öppnar och det blir mer kollektivtrafik. Den risken finns och den beredskapen måste vi fortfarande ha resten av året sannolikt, säger Bengt Wittesjö.

Region Skåne har gjort en prognos över belastningen på sjukhuset i Blekinge och enligt den ser Blekinge ut att ha haft sin coronatopp. Foto: Region Blekinges presskonferens

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet