Bengt Wittesjö, smittkyddsläkare i Blekinge. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om nya åtta-regeln: ”Vi har rekommenderat noll”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 24 november förbjuds allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över åtta deltagare. Men uppmaningen är fortfarande – att undvika alla sociala kontakter.

– Uppmaningen är noll men regeringen tillåter åtta. Det betyder det i praktiken, säger Bengt Wittesjö.

Under förra veckan införde region Blekinge regionala råd för att minska smittspridningen av covid-19. Sedan tidigare har regionen även beslutat att förlänga förbudet gällande offentliga sammankomster på max 50 deltagare.

– Blekinge antog ett beslut att behålla 50-gränsen men våra råd innebar i praktiken att vi rekommenderade folk att inte överhuvudtaget gå på matcher, tävlingar eller möten. I praktiken har vi rekommenderat noll, säger Bengt Wittesjö.

Under måndagen meddelade regeringen att förbudet skärps till åtta deltagare, ett förbud som börjar gälla den 24 november. Men för Blekingeborna blir det ingen skillnad i praktiken menar Bengt Wittesjö – på grund av de lokala råden.

– Stanna hemma. Umgås bara med din familj eller arbetskamrater som du gör till vardags. Res inte någonstans.

Förbud gällande sammankomster med fler än åtta personer

Visa

Förbudet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Till exempel teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas som en offentlig tillställning.

Vilka omfattas inte?

Privata tillställningar som fester, företagsevenemang eller begravningar omfattas inte formellt.

Andra exempel är gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Dock har regionen gått ut med allmänna råd som går ut på att Blekingeborna bör avstå från att träffa andra än de man bor med, gå i butiker, på gym och liknande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet