Foto: SVT/Erik Alfredsson

Smittskyddsläkaren: ”Vi har en samhällssmitta i Blekinge”

Uppdaterad
Publicerad
Under senaste dygnet har det konstaterats ytterligare tre fall av covid-19 i Blekinge, och nu säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö att det finns en allmän smittspridning i länet.

Under torsdagsmorgonen avled en äldre kvinna på ett omvårdnadsboende i Karlskrona av coronasmitta. Hur hon ådrog sig smittan är i nuläget oklart, och därför bedömer nu smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö att det finns en allmän smittspridning i länet.

– Det är därför jag kan dra slutsatsen att vi har en smitta ute i samhället. På något sätt har hon blivit smittad, och vi kan inte förstå riktigt hur det gått till. Då kan i princip vem som helst bära på smittan. Det är likadant i ett av de andra nya fallen, som inte kan konstateras ha koppling till någon resa eller annat känt fall, säger Bengt Wittesjö under presskonferensen

Ett av de andra nya fallen tros ha smittats på en skidresa i Sverige, men det tredje nya fallet går inte heller att koppla till någon resa eller känt fall enligt smittskyddsläkaren.

– Vi har varit den sista gröna fläcken i Sverige, men nu måste vi anse att vi även har smittan här i befolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet