Ny metod ska hjälpa läkarna att sätta in rätt antibiotika

Publicerad

Att antibiotika inte ska tas i onödan, det har du kanske hört talas om. Nu forskar sjukhusen i Karlskrona och Växjö tillsammans på en metod, som gör att läkare kan ställa en snabbare och säkrare diagnos, så att patienten ska få rätt antibiotika med en gång.

En ny metod för snabbare resistensbestämning av bakterier, håller på att utvecklas på avdelningen Klinisk Mikrobiologi på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Forskningen som vi bedriver här i Karlskrona görs bara här, men vi har samarbetspartners i exempelvis Australien, berättar Sofia Somajo.

Med den nya metoden kommer ett preliminärt besked kunna lämnas tidigare efter att en blododling blivit positiv, flera timmar tidigare än i dag. Det gör det möjligt att ge snabbare provsvar till kliniker. På så vis får patienter rätt antibiotika som ska fungera på infektionen med en gång, istället för att få en kur som kan visa sig vara helt fel.

– Vi är ledande inom metoder för antibiotikaresistensbestämning, andra labb i Sverige skickar sina svåraste frågor till Karlskrona för utredning, testning och utlåtande, säger Oskar Ekelund.

Oskar Ekelund och Sofia Somajo forskar på den nya antibiotikametoden. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

I videoklippet ovan kan du se hur de forskar på metoden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer