Den varma hösten gör att äppelodlaren har kort tid på sig att skörda frukten. Foto: SVT

Torr sommar stressar äppelträden

Publicerad

Årets äppelskörd verkar gå mot rekord, men det är en sanning med modifikation. Den varma och torra sommaren har stressat äppelträden så äpplena inte växer som de ska och även om de till storlek ser normala är det inte säkert att de är så saftiga som de brukar.

Att det är så mycket äpplen i år beror på förra årets kalla vår med frost. Knoppar och blommor frös och det blev en låg skörd på hösten. Det fick till följd att äppelträden hade mycket energi under sensommaren och hösten att sätta nya knoppar.

– Blomningen i år var optimal, det var varmt och många pollinerare var ute så det var perfekt för pollinering. Alla knoppar blev sedan ett äpple, berättar Märta Johansson, äppelodlare.

– Men oturen i år, med alla dessa äpplen, är att blev det en alldeles för varm sommar och träden är därför väldigt stressade. Det kan sätta sig i smaken och lagringen.

Märta Johansson, äppelodlare. Foto: SVT

Ytterligare ett problem för äppelodlare är den varma hösten vilket gör att tiden äppelodlaren har på sig att skörda frukten minskar.

– Man har ett plockningsfönster på kanske sex dagar, sedan måste vi börja lite innan och fortsätta lite efter. Men i år kanske det är ideala förutsättningar under fyra dagar och det är jättesvårt att hinna med, säger Märta Johansson.

Fallfrukten är brådmogen

Den frukt som faller nu är oftast brådmogen för träden klarar inte av att behålla frukten utan släpper den för att spara energin till att sätta nya knoppar till nästa år. För de som har äppelträd i sina egna trädgårdar ger Märta Johansson ett råd.

– De äpplen som faller nu är för trädets eget bästa. Man ska ta till vara de äpplen som är kvar i trädet och plocka dem när de är mogna. Men det kommer att gå fort i år så det gäller att vara på tårna och plocka ner äpplena när de är mogna och då är kärnan brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.