Mats Berggren, vaccinsamordnare på Region Blekinge. Foto: TT/SVT

Coronavaccin: Runt 750 Blekingebor kallas till tredje dos

Publicerad

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att ta en tredje dos vaccin mot covid-19. I Blekinge påverkar detta drygt 750 personer som kan börja kallas nästa vecka.

Folkhälsomyndigheten har gått ut och rekommenderat att de personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling ska ta en extra dos vaccin mot covid-19. Rekommendationen gäller från och med den 1 september för personer över 18 år.

– Det är ett uppdrag av Folkhälsomyndigheten så vi gör precis som resten av Sverige och vi kommer erbjuda en extra dos till den gruppen. Vi har sagt att utifrån en logaritmberäkning att det skulle vara ungefär 750 personer i Blekinge, mellan tummen och pekfingret, säger Mats Berggren, Region Blekinges vaccinsamordnare.

Läkarna bestämmer

Sett till hela landet berör detta drygt 40 000 personer men till skillnad från de två första vaccinationerna är det sjukvården som kallar berörda personer att få en extra dos.

– Tegnell har varit tydlig att till skillnad från fas 2 och 3 var det patienter själva som ringde och bokade tid eftersom de hade högt blodtryck eller hjärtsvikt. Nu är det en mindre numerär eftersom det är vårdprofessionen beslutar så patienterna kan inte själv bestämma om de ska vaccineras utan det gör läkarna utifrån kriterier, säger Berggren.

Personerna blir kallade

För Blekinges del kommer de hundratals personerna alltså att bli kontaktade av regionen ifall de kan få sin tredje spruta.

– Här har man sagt att så att man kan börja från den 1 september men vi har nyss gått med ett meddelande om att vi kallar människor från och med nästa vecka, säger Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.