Ann-Katrin Stenlycke på kvinnojouren i Karlskrona tycker att det är på tiden att lagen blir verklighet. Foto: TT/SVT

Snart straffbart att låta barn bevittna våld i hemmet

Publicerad

I sommar väntas en ny lag som gör det straffbart att låta barn bevittna våld i hemmet. En lag som länge har behövts, menar kvinnojouren i Karlskrona.

– Det här är vanligare än vad vi kanske har förstått tidigare, säger verksamhetschef Ann-Katrin Stenlycke.

Regeringen vill göra det straffbart att utsätta barn för att bevittna brott. Man vill att det införs ett nytt brott, barnfridsbrott, som handlar om när barn tvingas se brott i nära relation, som exempelvis misshandel.

– Här sätter man ner foten och värnar om barnen. Det är oerhört viktigt och inte en dag för sent, säger Ann-Katrin Stenlycke.

I arbetet med kvinnojouren i Karlskrona kommer hon ofta i kontakt med barn som bevittnat våld, både i det egna hemmet, men också genom andra närstående relationer.

– Det ges ju nu andra möjligheter att faktiskt hjälpa barnen på ett mer kraftfullt sätt när man lagför.

Psykiska konsekvenser

Det handlar om ungefär var tionde barn i landet som lever i hem där det förekommer olika former av våld.

– Det är en allvarlig form av psykisk misshandel som barnen utsätts för när de bevittnar att en närstående utsätts för våld. Det kan föra med sig oerhörda konsekvenser för barnen, bland annat psykisk ohälsa och ångestproblematik. När det gäller yngre barn kan man också se en sämre verbal förmåga.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.