Foto: Pontus Lundahl/TT

Snart väcks åtal i rekordstora bedrägerihärvan

Publicerad

Utredningen mot den 30-årige misstänkte storbedragaren har gått in i sin slutfas. I slutet av oktober hoppas åklagaren kunna väcka åtal – sedan börjar det som kan bli Blekinges mest omfattande rättegång genom tiderna.
– Mellan tummen och pekfingret kan det bli runt 50-55 rättegångsdagar, säger Kjell Jannesson, kammaråklagare.

Under flera års tid levde 30-åringen ett liv i lyx – av pengar som han tidigare sagt att han ärvt. Men hösten 2017 kom verkligheten ikapp, då en av hans två Ferrari-bilar sprängdes utanför familjens villa. Mannen flydde landet och häktades kort därpå i sin frånvaro, misstänkt för att ha begått mångmiljonbedrägerier mot privatpersoner runt om i Sverige.

– Under den tidsperiod våra ärenden omfattar, från 2014 och framåt, har han inte haft några som helst legala inkomster. Men en fantastisk konsumtion. Du och jag skulle få jobba rätt hårt för att konsumera så mycket, säger Kjell Jannesson, åklagare.

30-åringens leasade Ferrari exploderade i oktober 2017. Foto: Linslusfoto

Kom över runt 100 miljoner kronor

30-åringen greps i Marocko i november 2017 och har sedan dess suttit häktad. Totalt är han nu misstänkt för 83 fall av grova bedrägerier mot totalt 96 personer. Sammanlagt menar åklagaren att han har kommit över runt 100 miljoner kronor genom att få folk att ta lån och investera i påhittade affärsverksamheter.

Nu är ärendet ute på slutdelgivning och den misstänkte har fått ta del av ungefär 10 000 sidor ur förundersökningsprotokollet.

– Går allt riktigt bra kanske vi kan få till ett åtal i slutet av oktober. Den sista delen av förundersökningen slutdelges i slutet av september. Vi har sagt att parterna ska få en månad på sig att läsa in sig.

Kjell Jannesson, kammaråklagare. Foto: SVT/Henrik Friberg

30-åringen nekar till brott

Sedan väntar en maratonrättegång i Blekinge tingsrätt. Alla 96 målsäganden ska höras och den misstänkte kommer att behöva höras minst 83 gånger.

– Mellan tummen och pekfingret kan det bli runt 50-55 rättegångsdagar.

30-åringen nekar konsekvent till alla misstankar. Han menar att det är legitima affärsinvesteringar som har gjorts och att planen har varit att betala tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet