Claes Wiridén, socialchef. Foto: SVT

Socialchefen: ”Jättebra att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Karlskrona utreds av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter Nils-Erik Andréns dödsfall. En utredning som välkomnas av socialchefen Claes Wiridén.

Nils-Erik Andrén, 63, dog i sin lägenhet en vecka efter att dottern Anne-Sophie Sriwong vid upprepade tillfällen slog larm till socialförvaltningen om hans eskalerande alkoholmissbruk. Ärendet anmäldes till IVO, som nu har startat en utredning.

– Vi ansåg att det fanns substans i den anmälan som skickades till oss och har därför valt att starta en tillsyn. I det första steget har vi begärt ett yttrande från socialnämnden kring händelsen, säger Rolf Köhler, inspektör på IVO.

Utredningen välkomnas av Socialförvaltningen i Karlskrona.

– Det är jättebra om anhöriga vänder sig till IVO, för då får vi en second opinion i fallet. Vi har själva upprättat en lex Sarah-rapport och en utredning kring den, säger Claes Wiridén, tillförordnad chef på socialförvaltningen.

Varför har ni gjort det?

– Det finns olika anledningar. Dels säger Lex Sarah-lagstiftningen att man ska göra en anmälan om det föreligger ett missförhållande eller en stor risk för det. Sedan har vi antagit interna riktlinjer som säger att vi alltid anmäler när dödsfall inträffar under pågående handläggningar.

En anmälan – varje dag

Enligt Claes Wiridén får socialförvaltningen i Karlskrona in ungefär en anmälan kopplad till personer med missbruk varje dag.

– Som det ser ut i dag har vi 100 utredningar avseende LVM igång, och i augusti hade vi 24 externa placeringar avseende LVM.

Hur lång tid får de här utredningarna ta?

– Jag är inte helt säker på hur många timmar det får ta när det gäller vuxna.

Handlar det om timmar eller dagar?

– Det borde inte handla om längre än dagar.

Claes Wiridén vill inte uttala sig i det specifika fallet rörande Nils-Erik Andrén med hänvisning till sekretess och den pågående internutredningen.

Fakta: Lex Sarah

  • Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.
  • Anställda måste genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.
  • Information om rapporteringsskyldigheten ska ges av den som bedriver verksamheten. Ett ”allvarligt missförhållande” eller en ”påtaglig risk” för det ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.