I ett brev varnar Karlshamns socialsekreterare över konsekvenserna av en flytt till kontorslandskap.

Socialsekreterare slår larm i Karlshamn

Publicerad
Flera socialsekreterare i Karlshamn oroas över allvarliga brister i arbetsmiljön och varnar för riskerna med att flytta personalen till ett öppet kontorslandskap. Men ansvarig chef ställer sig frågande till kritiken.

I en skrivelse som SVT Nyheter Blekinge tagit del av framgår det att arbetssituationen för kommunens socialsekreterare är pressad. Och att den varit så under lång tid. Enligt skrivelsen har ett trettiotal socialsekreterare lämnat sina tjänster utan att arbetsgivaren lyckats rekrytera ny personal i motsvarande omfattning.

Särskilt orolig är personalen över förslaget att flytta verksamheten till ett öppet kontorslandskap – något som enligt skrivelsen kan öka stressen och försämra arbetsmiljön ytterligare.

”Vi vill bli sedda och lyssnade på, vi är en del av det system som håller vår välfärd fungerande och inte enbart utbytbara statister”, skriver personalen.

Camilla Gärdebring är verksamhetschef för utredning och beslut på omsorgsförvaltningen i Karlshamn och hon är förvånad över den oro som nu framförs.

– Vi har hittills inte fått några signaler i den här riktningen. Jag hörde talas om den här skrivelsen först i dag, säger hon.

Gärdebring menar att förslaget till nya lokaler är bra och genomtänkt.

– Min bedömning är att det är ett mycket bra alternativ. Det finns flera samtalsrum så det ska inte påverka personalen möjligheter att sköta jobbet, säger hon.

Vad händer nu?

– Vi får titta på skrivelsen och givetvis lyfta frågan med ansvariga i nämnden, säger Camilla Gärdebring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer