Sölvesborgs kommun Foto: SVT

Socialtjänsten i Sölvesborg: ”Skickar inte iväg barnen”

Uppdaterad
Publicerad

I alla Blekinges kommuner förutom Sölvesborg går socialtjänsten på miljonförlust.

– I Sölvesborg har vi jobbat stenhårt på att jobba förebyggande för att få ner kostnaderna, säger Bo-Inge Nilsson, ekonomichef vid Sölvesborgs kommun.

Socialtjänsten i de olika kommunerna i Blekinge har gått minus med miljonbelopp. Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat är det Karlshamn och Karlskrona som har störst miljonförlust, medan socialtjänsten i Sölvesborg är ensamma i länet om att ha gått med vinst.

Enligt ekonomichefen på Sölvesborgs kommun har taktiken varit annorlunda jämfört med de andra kommunerna.

– Den stora förändringen är att kostnaderna för barn på hem har gått ner. Vi har förebyggande jobbat mer med öppen vård, vilket betyder att man inte behöver skicka iväg barn, säger Bo-Inge Nilsson, ekonomichef vid Sölvesborgs kommun.

Höga kostnader

Socialtjänsten i Sölvesborg jobbar hårt för att dra ner på kostnaderna men samtidigt erbjuda bra lösningar för barn och ungdomar med behov och har trots höga utgifter lyckats både få ner kostnaderna och hjälpa fler drabbade barn.

– Placering på hem är jättedyrt, kan man få ner det kan man spara jättemycket pengar.

Samtidigt har kostnaderna ökat på familjehemmen trots att just familjehem är en mer kostnadseffektiv lösning.

– Den stora biten är att vi för några år sedan har dragit ner på att placera barn och ungdomar på institutionshem och har istället jobbat förebyggande med vår satsning med öppen vård. Vi har även flyttat över dem till familjehem. Även om det också har sina kostnader så är det billigare, berättar säger Bo-Inge Nilsson.

Kvalité trots prispress

Enligt Bo-Inge Nilsson blir inte kvalitén lidande när socialtjänsten försöker spara pengar och berättar att inget annat har drabbats på bekostnad av att socialtjänsten har ändrat sina rutiner.

– Självklart vill vi ha så låg budget som möjligt men samtidigt ha en så bra verksamhet som möjligt. Man måste prioritera så mycket som möjligt. Socialbidragen ligger kvar som tidigare så där har inget hänt, utan det är att jobba med öppen vård som är den största skillnanden. Vi har jobbat stenhårt på denna förändringen, avslutar Bo-Inge Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.