Sölvesborg får högst partistöd i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Sölvesborg kostar det lokala partistödet 77 kronor per invånare. Det är mer än dubbelt så mycket som i Karlshamn och Ronneby. Det visar statistik från Kolada för 2016.

– Det är kommunfullmäktige som tar beslut om hur stort partistödet ska vara. Det kan ingå både grundstöd och stöd som betalas ut per mandat, säger Björn Kullander, som arbetar med demokratifrågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Minst partistöd i Blekinge får Karlshamns kommun med 35 kronor per invånare. Därefter kommer Ronneby med 37 kronor, Karlskrona med 46 kronor och Olofström med 58 kronor per invånare. Och högst i länet ligger Sölvesborg med 77 kronor.

I siffrorna ingår både bidragsstöd och indirekt stöd, som till exempel subventionerade lokaler.

Högst i Boden

Riksgenomsnittet ligger på 46 kronor per invånare. Högst i landet ligger Boden där det lokala partistödet kostar 133 kronor. Minst kostar partistödet invånarna i skånska Vellinge, där det ligger på 13 kronor per invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.