Foto: SVT

Sölvesborg inför drogtester i skolor

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg tog på onsdagens sammanträde beslut att införa frivilliga drogtester på kommunala högstadieskolor. Förslaget möttes av hårt motstånd av oppositionen och endast en röst avgjorde utfallet.

Högstadieelever i årskurs 8 och 9 kan från och med höstterminen 2020 slumpmässigt väljas ut för drogtester. Samtidigt krävs det samtycke från både elev och vårdnadshavare. Detta stod klart efter dagens sammanträde.

– Utfallet blev att det ska tas fram en plan för att genomföra detta. Förhoppningen är att vi har det på plats till hösten, säger nämndsordförande Kith Mårtensson (M).

Inledningsvis ville Samstyret att även gymnasieskolor skulle ingå. Men där visade utredningen att detta inte var aktuellt. Kvällens diskussion kring drogtesterna blev stundtals intensiv och det hela avgjorde med votering där med resultat sex röster för och fem röster emot.

Oppositionen kritiska

Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har varit kritiska till drogtesterna och yrkade tidigare på att avslå förslaget. Senare reserverade sig S och C mot beslutet att ens utreda frågan. Under sammanträdet lyfte man sina åsikter men utan gehör från de styrande partierna.

– Vi är en enad opposition som tycker att det här är ett dåligt förslag som inte kommer ge effekt. Det finns andra åtgärder som vi kan satsa på för att förebygga drogproblematik, säger Jörgen Englin (S), vice ordförande, som hellre vill se fler socionomer och utbildade lärarassistenter.

Englin varnar också för hur detta kan påverka ungdomar som åker fast i drogtester.

– Vad händer med en ung person som åker fast? Samtidigt finns det stora frågetecken hur detta ska fungera och implementeras i övrig förebyggande verksamhet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer