Sölvesborg vill inte ta emot coronasmittade från sjukhuset, något som regiondirektören inte uppskattar. Foto: SVT

Sölvesborgs kommun vill inte ta emot coronasmittade från sjukhuset

Publicerad

Sölvesborgs kommun vill inte ta emot coronadrabbade på boenden som kommer hem från Blekingesjukhuset. Något som inte uppskattas av regionen.

– Om alla skulle göra så, brakar systemet ihop, säger regiondirektör Peter Lilja.

Två sölvesborgare vårdades nyligen på Blekingesjukhuset och smittades samtidigt av covid-19 under tiden de befann sig där.

För att få komma hem igen behöver de två inte bara vara medicinskt färdigbehandlade, utan också garanterat smittfria, enligt Sölvesborgs kommun.

– Vi tycker inte att de är kommunklara. Läkarna är kompetenta att avgöra mycket men vi ansåg att risken för de här patienterna är överhängande, säger Robert Lindén (SD), ordförande i Sölvesborgs omsorgsnämnd. Vi tycker att det vore lämpligt att de fick stanna kvar ett tag till.

Regionen håller inte med

Han menar att eftersom de aktuella personerna smittades på Blekingesjukhuset är patienterna regionens ansvar. Men regionledningen håller inte med.

– Om de blivit smittade på sjukhuset är det förstås olyckligt, men det betyder inte att de ska ligga kvar på sjukhuset när de inte behöver, säger regiondirektör Peter Lilja.

– Om patienter inte kan skrivas ut och vi får en utökad smitta, då brakar ju hela systemet ihop, tillägger han.

Både Sölvesborgs kommun och Region Blekinge hävdar att de följer gällande vårdavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.