Centerpartist i Sölvesborg stryks från valsedel – riskerar uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgspolitikern Ali Kader (C) har på sociala medier uttryckt att Rysslands invasion av Ukraina beror på ”provokationer som EU inklusive Sverige har bedrivit å Natos (USA:s) vägnar”, något BLT var först att rapportera om.

Uttalandena har väckt starka reaktioner från egna leden och nu stryks Ali Kader från partiets valsedel.

Centerpartisten Ali Kader är nyligen invald som ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg. Till SVT vill han understryka att det är hans egna åsikter han uttrycker och inte partiets.

– Jag kom själv som flykting till Sverige och gråter när jag ser bilderna på de som flyr. Det är Putin som har anfallit men det är efter provokationer av framför allt USA, säger han.

”Sluta mobba Putin”

När SVT Blekinge pratade med honom under måndagen var han inte orolig för sin framtid inom Centerpartiet då han menar att partikollegorna är medvetna om hans inställning till Nato.

– Nato och EU beter sig som mobbare och de borde sluta mobba Putin och be honom om ursäkt. Diplomati är den enda möjligheten att få stopp på kriget, säger Ali Kader.

Riksdagsledamot reagerar på uttalandet

Helena Lindahl som är riksdagsledamot och näringspolitiska talesperson för Centerpartiet har reagerat starkt på uttalandet.

På sociala medier beskriver hon Ali Kaders uttalanden som en ”osmaklig relativisering av Putins besinningslösa angrepp på civilbefolkningen i ett annat europeiskt land. Det är helt enkelt omdömeslöst. Det finns ingenting som rättfärdigar det som Putin just nu utsätter Ukraina för”.

Distriktsledningens svar: Stryks från listorna till valet

Magnus Larsson (C) är distriktsordförande för partiet i Blekinge och tog till en början bara avstånd från sin kollegas uttalanden.

– Det är en problematisk åsikt. Det är inget som Centerpartiet står bakom, säger han.

Under onsdagen hade distriktsledningen möte och meddelade därefter fler åtgärder:

”Vi har tagit beslut om att stryka Kader från våra listor till valet” skriver Magnus Larsson i ett sms.

Under torsdagen återkommer Magnus Larsson (C) med en motivering till beslutet och säger att Kaders uttalanden går emot Centerpartiets grundläggande värderingar.

– Vi anser att det skadar Centerpartiet och våra möjligheter att driva Centerpartiets frågor framöver. Vi kommer också att starta upp ett uteslutningsärende. Beslut i den frågan fattas dock av partistyrelsen.

SVT Nyheter Blekinge söker Ali Kader för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.