Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Höga doser amfetamin i avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Cannabis, amfetamin och kokain har hittats i Karlshamns avloppsvatten.
Överraskande nog har högre doser av amfetamin än i storstäder som Malmö upptäckts.

Under fem dagar i april gjordes provtagningar vid reningsverket Sternö i Karlshamns kommun där avloppsvattnet analyserades för att få en bild av droganvändningen i kommunen.

De droger som har upptäckts är bland annat cannabis, amfetamin och kokain. Det som sticker ut mest är de höga doserna av amfetamin. Så mycket som sju doser per dag har hittats. Det är mer än vad som tidigare påträffats i avloppsvatten i storstäder som Malmö och Gävle.

– Det reagerar vi mest på. Cannabisen kunde vi ändå förutse efter andra undersökningar som gjorts. Men det är oroande att amfetaminet ligger så högt, säger Andreas Saleskog (S), politisk samordnare för demokrati och folkhälsa.

Spårämnen av Ecstasy har även kunnat identifieras men har inte kvantifierats på grund av att metoden för Ecstasy ännu inte är färdigutvecklad.

När personer använder narkotika så passerar det genom kroppen och hamnar till slut i avloppsvattnet.

– Under de här dagarna mätte vi upp till 1575 doser cannabis från reningsverket. Det är kopplat till 17 600 invånare. Vi tycker det är ganska mycket, säger Jenny Andersson, ANDT-Strateg i Karlshamns  kommun.

Liknande undersökningar har gjorts i andra kommuner för att få en bild av vilka droger som använts i kommunen och som sedan kan används som underlag för att se hur man ska sätta in det drogförebyggande arbetet.

Karlshamn: Cannabis 18, Amfetamin 7, Kokain 0,6

Malmö: Cannabis 33, Amfetamin 4, Kokain 1

Gävle: Cannabis 20, Amfetamin 4, Kokain svar saknas               

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer