Hör Karlskrona FF:s ordförande Bibbi Svensson om hur klubben har resonerat kring publikintag i coronatider. Foto: SVT/Jennifer Alm

De spelar matcher helt utan publik: ”Vissa tycker det är för hårt”

Publicerad

Landets idrottsföreningar och klubbar har tvingats göra stora omställningar i den rådande coronakrisen, inte minst gällande publikintag. Fotbollsklubben Karlskrona FF har valt att genomföra både matcher och träningar helt utan publik – vilket inte varit helt enkelt att följa.

På en skylt bredvid ingången till Karlskrona FF:s hemmaplan Hästö IP står ”Ingen publik” skrivet med stora röda bokstäver.

– Vi tolkar Folkhälsomyndighetens och Svenska fotbollsförbundets rekommendationer som att man inte ska ha publik på plats, säger ordförande Bibbi Svensson.

Att följa de egna reglerna har dock inte varit problemfritt.

– På några matcher som vi spelat har de inte följts. Många förstår och håller med när vi förklarar vad som gäller, medan andra tycker att det är för hårda regler. Men vi har tagit det här beslutet och står för det, säger Bibbi Svensson.

Funktionärer ska stoppa publikintag

Klubben har hittills valt att inte köra ur någon åskådare från arenan, men framöver kommer funktionärer att finnas på plats för att se till att ingen kommer in.

Hur ser ni på att åskådare stannar kvar utanför idrottsplatsen och följer matcherna?

– Vi känner inte att det är vårt ansvar. Vi tar ansvar inne på arenan. Utanför är det varje enskild persons ansvar att se till att hålla avstånd och inte stå för många tillsammans, säger Bibbi Svensson.

När publiken inte får komma in på Hästö IP väljer en del hängivna åskådare att följa KFF:s matcher från andra sidan stängslet. Foto: SVT/Martin Hult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.