Foto: SVT

Sportchefen: ”Kommer aldrig gå i konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara kring det sportsliga det varit tuffa tider för Mjällby AIF. Förra året gick klubben back fyra miljoner – och i år väntas också ett minusresultat.

Mjällby AIF kommer gå back 300 000-400 000 kronor, vilket betyder att klubbens egna kapital kommer att försämras ännu mer.

– Med tanke på att vi inför säsongen hade minus fyra miljoner i eget kapital, kommer det efter säsongen vara ungefär 4,3-4,4 miljoner minus i eget kapital, säger Mjällbys ordförande Magnus Erneus.

Mjällbys sportchef Hans Larsson:

– Det kommer lösa sig på ett eller annat vis, den här föreningen kommer aldrig att gå i konkurs. Det finns så många som skulle stötta, så det finns ingen risk. Och riskkapitalbolaget har levt sitt liv och det har aldrig spelarna eller styrelsen tagit del av på det viset, säger sportchef Hans Larssson.

Men inom klubben finns det ingen oro för framtiden, trots att man under flera år fått stöttning av riskkapitalbolaget Mjällby Support AB. De menar att klubben står stadigt.

Kommunen tagit kostnader

Sölvesborgs kommun har länge tagit ett stort ansvar för Mjällby AIF. Strandvallen har renoverats och byggts ut. Och kommunen finansierade sedan en konstgräsplan.

– Investeringarna är ju gjorda, det vi har fått är en arena som är väldigt bra och det kommer vara till gagn för fotbollen oavsett vilken division Mjällby spelar i, säger Mats Svensson (S), ordförande i fritids- och kulturnämnden i Sölvesborgs kommun.

– Kommunen har ju som ägare för anläggningen haft ett ansvar att se till att den håller de måtten man var tvungen att ha för att spela allsvensk fotboll. Vi bestämmer inte mycket över hur en arena ska se ut, utan investeringar har varit nödvändiga, säger Mats Svensson (S).

Slapp skuld

I våras slapp Mjällby betala en skuld till kommunen för konstgräsplanen på 1,1 miljoner kronor. Men fortfarande brottas klubben med ekonomiska bekymmer, däremot tror Mjällby AIF inte att en degradering till division 2 skulle göra situationen så mycket sämre.

– Ekonomin är ju som den är, den är ju dålig redan. Så jag tror inte att det skulle bli sämre för att vi åker ur en division, säger sportchef Hans Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer