Christian Runeby är enhetschef på Riksantikvarieämbetet. Foto: Riksantikvarieämbetet

Stål i stället för koppar: ”Som att sätta nya Volvo-dörrar på en veteranbil”

Publicerad

Bit för bit byts kopparen ut på gamla kyrkor i Sverige. Därigenom förlorar byggnaderna en del av sitt historiska utseende. Stölderna blir färre men Riksantikvarieämbetet beklagar utvecklingen

Kyrkan i Hällaryd är långt ifrån den enda som får koppardetaljer ersatta av billigare material. Det sker över hela landet, i kopparstöldernas spår. När tak och stuprör försvinner är det är inte lönt att sätta upp nya som riskerar att snart bli stulna igen. Och bytena har haft resultat, enligt Kyrkans försäkringsbolag.

– Stölder förekommer fortfarande men de är inte lika omfattande, säger Patrik Olsson, VD på Kyrkans försäkringsbolag. Arbetet med att byta ut kopparen haft effekt.

Förlorar sitt historiska utseende

På Riksantikvarieämbetet sörjer man denna trend. Dels på grund av att byggnaderna förlorar sitt historiska utseende, men enhetschef Christian Runeby pekar också ut en annan konsekvens.

– Hantverkskunnandet riskerar att försvinna, i det här fallet kopparslagare. Så småningom finns ingen kvar som vet hur man hanterar materialet, säger han.

Samtidigt förstår han varför bytet görs och har svårt att se någon annan lösning på problemet. Men det svider i hjärtat på någon som är byggnadshistoriskt intresserad, att se stålrör i stället för koppar.

-Det är som att sätta dit nya Volvo-dörrar på en veteranbil, säger Christian Runeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.