Vikariatet som kommunikatör i Karlskrona kommun blev plötsligt en fast tjänst – som aldrig annonserades ut. Något som fackförbundet Vision är starkt kritiska till. Foto: SVT

Kommunjobb utlystes aldrig – gick direkt till företagsprofil

Uppdaterad
Publicerad

Kommunikatörstjänsten i Karlskrona annonserades aldrig ut – och facket fick aldrig vara med och förhandla om den. I stället tilldelades den en lokal företagare, som omgående gavs avsevärt högre lön än kollegorna.

När Karlskrona kommun i somras ville anställa en ny kommunikatör till informationsenheten annonserades tjänsten inte ut offentligt – mot fackförbundet Visions vilja. Nu riktar facket stark kritik mot hanteringen av ärendet.

– Vi begärde att tjänsten skulle annonseras ut, vilket arbetsgivaren inte gjorde. Vi har heller inte fått vara delaktiga i rekryteringsprocessen, utan fått information i efterhand. Det finns inget protokoll eller underlag som jag eller min kollega skrivit på eller fått i våra händer, och det är inte förhandlat med oss, säger Liselotte Mellqvist, vice ordförande på Vision i Karlskrona och huvudskyddsombud.

Gick till företagare

Så här valde kommunikationschefen Thomas Johansson att göra: Först annonserades ett vikariat som kommunikatör ut. Strax därpå beslutades att också tillsätta en fast tjänst på informationsenheten som stått vakant. Men den fasta tjänsten annonserades aldrig ut, bland de sökande till vikariatet fanns nämligen den person som Johansson ville se på den fasta tjänsten.

Den fasta tjänsten gick till en känd företagare från Karlskrona. Ingångslönen var avsevärt högre än samtliga andra kommunikatörslöner på kommunen: 38 000 kronor i månaden. Men från kommunens sida menar man att inga fel har begåtts i rekryteringen.

– Vi vill ju alltid vara överens med facket. Men i detta fallet såg vi att vi hade ett bra underlag och gott om kvalificerade sökande, och det fanns ingen anledning att annonsera en gång till, säger Thomas Johansson, kommunikationschef.

”Ett arbetsgivarbeslut”

Inte heller kommundirektör Carl-Martin Lanér menar att fel har begåtts.

– Det är ett arbetsgivarbeslut, det är inga konstigheter. Facket får vara kritiska, men det är arbetsgivaren som tar beslutet i sådana här frågor, säger han.

Facket håller dock inte med om kommunens förklaringar.

– Arbetsgivaren har inte fullföljt sin förhandlingsskyldighet. Vi ser mycket allvarligt på det här, så vi får se hur vi ska gå vidare, säger Liselotte Mellqvist, Vision.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.