Flyttfåglar kan ta med sig det dödliga myggviruset till södra Sverige. Foto: TT

Statens veterinärmedicinska anstalt efterlyser döda fåglar

Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ber nu allmänheten om hjälp med att rapportera in alla döda fåglar som hittas i södra Sverige. Anledningen är att SVA vill hitta fåglar med myggburna virus.

Under senare år har West Nile-virus (WNV) och Usutuvirus (USUV) spridit sig i Europa. Virusen har i nya områden orsakat sjukdomsutbrott och dödlighet hos fåglar.

SVA ber nu om allmänhetens hjälp med att rapportera in alla döda fåglar för att på effektivt sätt tidigt upptäcka sjukdomen.

Kan smitta människor

– West Nile-virus och Usutuvirus är två närbesläktade myggburna virus, som smittar framförallt fåglar men även andra djur och människor, skriver Aleksija Neimane som är forskare vid SVA i ett pressmeddelande.

– Båda virusen har fåglar som huvudvärd och har en smittcykel där virus cirkulerar mellan fåglar och myggor. Kråkfåglar, trastfåglar och rovfåglar, särskilt ugglor, är mycket känsliga för infektion med dessa virus. Virusen kan döda enstaka fåglar, men kan även ha negativa effekter på hela populationer med fåglar. Andra fågelarter kan smittas och bära på virus men utan att uppvisa symptom.

Vill ha hjälp

SVA ber allmänheten om hjälp med inrapportering av sjuka och döda vilda fåglar genom online-formuläret https://rapporteravilt.sva.se/

– SVA kan också komma att be rapportören att skicka in döda fåglar för analys, säger Aleksija Neimane.

West Nile-virus (WNV) och Usutuvirus (USUV)

Visa

Båda virusen, som tillhör gruppen flavivirus, smittar framförallt fåglar och kan orsaka sjukdom och dödlighet.

Viruset sprids från vilda fåglar av myggor. Usutuvirus anses framförallt farligt för fåglar, men har även visat sig kunna orsaka liknande symptom som WNV hos immunsvaga människor och hästar.

Även om döda fåglar skulle påträffas i Sverige, med något av de aktuella virusen, så behöver det inte betyda att själva viruset är etablerat i landet. Flyttfåglar kan ta hit smittan från andra länder.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer