Foto: TT/SVT

Statsvetare om SD-listorna: ”Tecken på toppstyrning”

Uppdaterad
Publicerad

SD-forskaren och statsvetaren Anders Sannerstedt menar att Sverigedemokraternas partiledning vill ha kontroll över sina riksdagskandidater ute i landet. Därför har länslistorna i flera distrikt gjorts om centralt.

SVT Nyheter Blekinge kunde i går avslöja att Sverigedemokraternas verkställande utskott beslutat att kasta om på riksdagslistorna för flera distrikt i landet. I Blekinge blev Nicolas Westrup i Ronneby plötsligt nytt toppnamn – medan Karlskronapolitikern Lotta Antman petades helt.

Ett unikt agerande för ett riksdagsparti, enligt statsvetaren och forskaren Anders Sannerstedt, knuten till Lunds universitet.

– Normalt sett har riksorganisationen inget formellt inflytande över hur partierna utformar sina listor regionalt. Det är ett mycket ovanligt förfarande, säger han.

Hur ska det tolkas?

– Helt klart är det ett tecken på toppstyrning. Partiet centralt vill ha förstärkt kontroll över kandidaternas pålitlighet och partiet har ju tagit ett beslut som ger partiledningen möjlighet att ändra i listorna. Så ser det inte ut hos övriga riksdagspartiet.

Vill förhindra avhopp

Den omkastade riksdagslistan väckte i Blekinge stor förvåning – också bland dem som blev premierade av ledningen.

– Det trodde jag aldrig, sa exempelvis Nicolas Westrup, som av ledningen flyttades upp till en förstaplacering.

Men enligt Anders Sannerstedt är agerandet en reaktion på den senaste mandatperioden turbulens med avhopp och politiska vildar.

– Det har funnits en hel del kandidater som, utifrån partiledningens synpunkt, visat ett olämpligt beteende. Det här är naturligtvis ett sätt att minska risken för nya interna stridigheter och fortsatt splittring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet