Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Jan Turvall om Vattenborgs-affären: ”Väldigt beklagligt” Foto: SVT

Statsvetaren om hyran av Vattenborgen: ”Underminerar demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun hyr den tomma Vattenborgen på Stortorget av fastighetsbolaget som ägs av kommunalrådet Emma Swahn Nilsson (M) och hennes make. Att inga beslutsunderlag eller protokoll finns offentliga får i dag stark kritik av statsvetaren Jan Turvall, som menar att agerandet underminerar demokratin.

Sedan i början av juli har Karlskrona kommun hyrt Vattenborgen av företaget Stenhusen Vattenborgen AB för en kallhyra på 125 000 kronor i månaden.

Utöver att lokalerna uppläts åt Paraply produktion AB under Skärgårdsfesten har ingen verksamhet bedrivits där, och det finns inte heller några aviserade planer för vad lokalen ska användas till. Hyresavtalet diariefördes först i fredags, men inga beslutsunderlag eller protokoll har ännu registrerats.

– Som allmänhet och journalist ska man kunna följa hur beslut kommer till, och här är det i flera olika led som det inte finns tillgängliga handlingar, och därmed kan man ifrågasätta om beslutet har kommit till på ett korrekt sätt, säger Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på förvaltningsrätt.

Ägs av KSO:s make

Stenhusen Vattenborgen AB ägs av Emma Swahn Nilsson (M) och hennes make och hon själv sitter som styrelsesuppleant i bolaget. I ett pressmeddelande i fredags menar Karlskronaalliansen att beslutet att hyra Vattenborgen togs av den övriga politiska ledningen – och att Emma Swahn Nilsson aldrig deltagit i någon diskussion i ärendet.

– Men det kan vi ju inte veta. Och det skulle då finnas ett dokument där man kan granska detta, ett registrerat beslut. Slarv med hantering av handlingar leder till misstanken om att det kan finnas ett jävsförhållande här, och misstanke om jäv är också jäv, säger Jan Turvall.

Emma Swahn Nilsson har sedan tidigare meddelat att hon inte kommenterar ärendet.

Hör mer om turerna kring Vattenborgen i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Lundmark/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.