Anna Johansson, polischef i Ronneby, säger att upploppet överrumplade polisen. Foto: Privat/SVT

Stenkastare kända av polisen: ”Unga män i kriminell miljö”

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer står som misstänkta efter det upplopp som skakade Ronneby. Samtliga är väl kända av polisen sedan tidigare.

I dag står sex män i åldrarna 18-30 år som misstänkta i den pågående utredningen efter upploppet i Ronneby. Misstankarna gäller våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse och våld mot tjänsteman.

Samtliga nekar till brott.

Upploppet i Ronneby

Det handlar om personer som – enligt polisen – hamnat, eller valt att ställa sig utanför, det etablerade samhällets lagar och normer.

Väl bekanta för polisen

De sex männen är alla väl bekanta för polisen sedan tidigare i kriminella samanhang. I flera fall har det handlat om narkotikarelaterad brottslighet, skadegörelse och stölder.

– Det finns, förutom den här händelsen, en del pågående ärenden mot min huvudman. Min bedömning är att det, utifrån hans livssituation, finns ett akut behov av sociala insatser om utvecklingen ska bromsas, säger försvarsadvokaten till en av de män, som greps och anhölls efter upploppet på torget.

”Som en blixt från klar himmel”

Samtidigt betonar Anna Johansson, polischef i Ronneby, att upploppet överrumplade polisen.

– Ofta brukar vi få indikationer om att något är på gång, men nu kom det som en blixt från klar himmel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet