Bengt-Åke Claesson i stödgruppen för rektor Johan. Foto: SVT

Efter kritiken: KD backar om rektorsursäkten

Uppdaterad
Publicerad

Stödgruppen för den tidigare rektorn Johan Johansson kämpar för en offentlig ursäkt – utan att göra partipolitik av den känsliga frågan.

Ändå drev Kristdemokraterna ärendet politiskt.

Men efter kritik backade partiet under tisdagen.

I drygt fem års tid har stödgruppen för Johan Johanssons upprättelse kämpat för att kommunen som arbetsgivare ska ge en offentlig ursäkt till rektorns familj. Bakgrunden är känd: Johansson var rektor för den mördade åttaåriga flickan Yara och stängdes efter mordet av från sin tjänst samtidigt som han på en presskonferens anklagades för att inte följt sina plikter som rektor.

Som en följd därav deprimerad – och skadade sig sedan själv svårt i en trafikolycka.

Fallet Yara

Hans tillstånd klassades senare som arbetsskada.

Under sommaren togs flera kontakter mellan stödgruppens företrädare och kommundirektör Carl-Martin Lanér och ett medborgarförslag lämnades nyligen in.

– Vi vill samla en bred majoritet för detta utan att göra det till en partipolitisk manifestation. Därför skrev vi förslaget, säger Bengt-Åke Claesson, nära vän till rektorsfamiljen.

Ändrade sig

Men fyra dagar efter att medborgarförslaget lämnades in kom en motion på samma tema – signerad Kristdemokraten Pelle Nordensson.

Och den fick stödgruppen att reagera.

– Vi vände oss emot att enskilda partier försökte plocka billiga poänger på tragisk händelse, säger Bengt-Åke Claesson.

Men Kristdemokraterna tänkte om och under fullmäktigesammanträdet i dag drogs motionen tillbaka.

– Frågan om rektor Johan Johansson är betydligt mer än partipolitik och därför drar vi tillbaka den, säger partiets gruppledare Billy Åkerström.

Beskedet mottogs med lättnad av stödgruppens företrädare.

– Det är starkt att de lyssnat på kritiken, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet