En kravlista överlämnades till Karlskrona kommun. Foto: SVT

Kräver ursäkt för Yararektorn – får vänta på svar

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn Johan Johanssons stödgrupp samlades på måndagen på kommunhuset för att kräva en offentlig ursäkt. Svaret blev att ett beslut – om det blir en ursäkt eller inte – dröjer.

Till femårsdagen av olyckan den 20 juni vill stödgruppen att Karlskrona kommun ska framföra en offentlig ursäkt.

– Man kan inte lämna en familj på det här sättet innan vi har kommit till en överenskommelse om att tillmötesgå en offentlig ursäkt. Det är ett så stort sår i kommunen, säger Maiellen Stensmark, från stödgruppen.

Fallet Yara

Offentlig ursäkt

På måndagen besökte hon, tillsammans med andra, kommunhuset och läste upp en kravlista. De vill att Karlskrona ska be om ursäkt och erbjuda ekonomisk kompensation.

Bakgrunden är att Johan Johansson den 12 maj 2014 stängdes av från sin tjänst som rektor på Tullskolan i Karlskrona, den skola där den mördade åttaåriga flickan Yara var elev. Enligt Karlskrona kommun hade rektorn brustit, som inte gjort någon orosanmälan. 

Situationen gjorde honom deprimerad och han skadades svårt i en självförvållad bilolycka. Senare kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att rektorn i själva verket följt kommunens rutiner.

– Det här är fördjävligt rent ut sagt att man kan göra så mot en familj, säger Annika Refwelin, som har jobbat med Johan.

– En ursäkt kanske hade räddat Johan, säger Heike Lewis.

Svaret dröjer

Johan Johanssons hustru Karin Johansson har i flera SVT-intervjuer berättat om familjens svåra liv efter olyckan. Foto: Henrik Friberg/SVT

Svaret från Karlskronas kommundirektör Carl-Martin Lanér blev på måndagen att ett beslut, om det blir en ursäkt och kompensation eller inte, dröjer.

– Jag ska titta på vad jag kan göra utifrån mina förutsättningar. Det är vad jag kan lova i dag. Men förvänta er inte för mycket till dess, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet