Foto: Tullverket

Stoppade spritlast – med 21 000 liter öl och vodka

Uppdaterad
Publicerad

När den 45-årige lastbilschauffören körde av färjan på Verkö ville Tullen göra en kontroll av lasten – då smet föraren och och sprang och gömde sig. I lasten hittades 21 000 liter öl och sprit och 10 000 cigaretter.

45-åringen åtalas nu för grov smuggling efter transporten som stoppades i hamnen på Verkö i oktober förra året. Lastbilen stoppades, men i väntan på att lasten skulle genomsökas hann föraren smita. I förhör säger han att det var för att han blev rädd när han insåg att han riskerade fängelsestraff.

Mannen berättar att han fått ett uppdrag i Polen, att köra spritbilen – med 825 liter vodka och 20 400 liter öl – till Sverige.

Först ombord på båten upptäckte han vad som fanns i lasten, säger han i förhör.

– Om jag vetat från början vad uppdraget gällde hade jag aldrig kört.

När Tullens personal tömde lastbilen påträffades enorma mängder alkohol och smugglingen betraktas som grov.

Foto: Tullverket

Och trots att 45-åringen i ett första skede lyckades undkomma myndigheterna, genom att smita, gömma sig i hamnområdet och därefter lifta till Trelleborg kunde han i efterhand identifieras.

I förra veckan hölls de slutliga förhören med mannen.

Han fortsatte då att neka till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.