Foto: SVT

200 miljoner till nytt kulturhus i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kultur- och bibliotekshus ska byggas vid Östra Piren för 200 miljoner kronor och Svängstabadet ska byggas nytt. Det är några av de stora investeringar som Karlshamn ska göra.

Under måndagen presenterade koalitionen i Karlshamn de stora satsningar på kultur och fritid som finns med i nästa års budget. En av delarna är att det kultur- och bibliotekshus, som diskuterats ända sedan 1999, nu blir av. Notan för bygget blir ungefär 200 miljoner kronor.

– Vi är jätteglada för att planen inte ändras. Det är en stor satsning men jag tror att vi kommer att få igen det. Bibliotekets funktion som mötesplats får allt större betydelse och lockar många målgrupper, säger Lena Sandgren (S) ordförande kulturnämnden.

Planen är att bygget av det nya kulturhuset ska starta 2018 och redan är det mesta planerat.

– Det finns bygglov, huset är ritat och det är egentligen bara att trycka på knappen, säger Lena Sandgren.

Nytt bad med nya bassänger

Även fritidsnämnden kommer att göra stora satsningar och de kommande tre åren investeras 150 miljoner kronor. Bland annat ska det satsas på Svängstabadet där det ska bli ett nytt bad med nya bassänger.

– Det har läckt där i sommar och har nått vägs ände vad gäller lappa och laga, säger Andreas Saleskog (S) ordförande i fritidsnämnden.

Dessutom ska det investeras i Asarums IP, Jössarinken, lekplatser och till att rusta upp Mörrumsåpromenaden.

– Vi hoppas kunna dra igång nästa år med att rusta upp promenaden och se till att det finns något bra promenadstråk för Mörrumsborna, säger Andreas Saleskog.

Totalt blir det 350 miljoner kronor som investeras i kultur och fritid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.