Foto: SVT/Erik Alfredsson

Här fäller stormen Laura träden – tusentals blev strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals strömlösa, och flera nedblåsta träd. I stormen Lauras spår ställdes tågtrafiken in och Blekingetrafikens dubbeldäckare togs tillfälligt ur trafik. Under fredagsmorgonen var fortfarande flera hundra hushåll utan ström.

Under torsdagseftermiddagen drog stormen Laura in över Blekinge med full kraft. Vindbyar på 25-27 sekundmeter fick flera träd att välta, och orsakade strömavbrott i Blekinge. Vid klockan fem på eftermiddagen var nära 5 500 av Eons kunder utan ström. Vid sextiden på fredagsmorgonen var runt 300 hushåll fortfarande strömlösa i länet. Även hos Kraftringen saknade runt 300 hushåll el.

– Vid 23-tiden drog vi tillbaka all personal förutom beredskapsteamet som jobbar med akuta fall. Men vid sjutiden skickades all personal ut igen för att hantera kvarvarande fel, säger Stina Albing, på Eons pressjour, under fredagsmorgonen.

Bussar tas ur trafik

Tågen mellan Karlskrona och Kristianstad ställdes in under torsdagen och Blekingetrafiken valde att ta sina dubbeldäckare ur trafik.

– Det är en standardåtgärd som vi genomför när det blåser mycket. Det sköter Bergkvarabuss efter riktlinjer från Trafikverket, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

Karlskrona kommun gick också ut med ett pressmeddelande om att Bryggareberget stängdes av efter risk för nedblåsande grenar.

Flera fällda träd i Blekinge

Under torsdagskvällen visade det sig att flera träd hade fällts av stormen Laura. SVT Nyheter Blekinge fick in bilder som visar på ett fällt träd på fritidsgården Baddaren i Rödeby och en annat på en väg i Torsnäs.

Foto: Privat
Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.