Börje Jonsson var utan ström i elva dygn. Foto: SVT

Börje Jönsson saknade ström i elva dygn: ”Det var psykiskt jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

En av de drabbade av elavbrottet efter stormen Gudrun var Börje Jönsson i Björkefall utanför Kyrkhult i Olofström.

Sverige drabbas regelbundet av längre elavbrott med stora problem. SVT kommer under några dagar granska hur vanligt det är med strömavbrott, var hoten mot elförsörjningen finns och hur väl förberedda vi är att klara oss.

Prövade beredskapen

Det största och längsta avbrottet under de senaste årtiondena, som prövade kommunernas, invånarnas och elbolagens beredskap mest, var stormen Gudrun 2005. Efter stormen finns fortfarande lärdomar kvar.

Strömlöst Sverige

– Vi var utan ström i elva dagar. Vi överlevde men det var framför allt psykiskt jobbigt, säger Börje Jönsson, som drabbades av stormen, när han bodde i Björkefall utanför Kyrkhult i Olofströms kommun.

Vad lärde du dig av det här?

– Att man inte ska ta allt för givet. Det kan ändra sig mycket som man inte tror ska hända.

Tänkte du annorlunda efter det för att förbereda dig?

– Vi köpte ett elverk till för att vara på den säkra sidan. Jag tror att på landet är vi mer förberedda än i stan, säger Börje Jönsson.

Stormen Gudrun

I januari 2005 var som mest 730 000 människor strömlösa efter stormen Gudrun, som också orsakade rekordstora skador på skog samt el- och telenät. 20 dygn efter stormen var fortfarande 12 000 personer utan ström – och för vissa varade avbrottet i 45 dagar. En kvarts miljon människor kunde inte använda sina telefoner direkt efter stormen och tillgången till internet och mobiltelefoni påverkades också.

Källa: TT, MSB, PTS och Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet