Agnes Medin, Filippa Lindqvist och David Sohlin har valt att konfirmera sig. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Intresset för att konfirmera sig sjunker – men här går man emot trenden

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att konfirmera sig sjunker men i församlingen Nättraby-Hasslö går man emot den nedåtgående trenden. I år är det dubbelt så stor andel konfirmander som förra året.

– Det är fantastiskt, säger Maria Svensson, kyrkoherde.

Siffror från Svenska kyrkan visar att det är en allt mindre andel ungdomar som konfirmerar sig. I Lunds stift har det minskat med 37 procent mellan 1997 och 2016. Men i Nättraby har intresset istället ökat. Förra året konfirmerade sig 30 procent av ungdomarna som tillhör Svenska kyrkan, men i år är det 60 procent, alltså dubbelt så stor andel.

– Vi satte ett internt mål på att öka med 10 procent inom fyra år, så det här är fantastiskt, säger Maria Svensson kyrkoherde.

I år är det dubbelt så många konfirmander i församlingen Nättraby-Hasslö jämfört med förra året. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Ovanligt många

På grund av det stora intresset hålls det sex konfirmationer i helgen i Nättraby och Hasslö kyrka, vilket är ovanligt många för församlingen.

– Jag tror det är på grund av ledarna, för de har varit väldigt bra, säger David Sohlin.

Varför ville du konfirmera dig?

– Jag såg det som en rolig grej och det var många kompisar som skulle göra det, säger David Sohlin.

”Viktig mötesplats”

Kyrkoherde Maria Svensson tror att det ökade intresset för konfirmationen beror på att kyrkan har blivit en viktig mötesplats för ungdomarna i Nättraby.

– Jag tror att det handlar mycket om hur vi bemöter ungdomarna och att vi har ordnat goda mötesplatser för dem, säger Maria Svensson.

För Filippa Lindkvist har kompisarna och sammanhållningen varit viktig under konfirmationsåret.

– Det roligaste är att träffa kompisarna och ledarna och lära sig mer om kristendomen. Jag har också lärt mig att stå inför människor och prata för jag har läst texter på gudstjänster, säger Filippa Lindkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.