Stortjuven kostar drabbade miljoner i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges mest aktiva brottslingar kan göra hundratals inbrott – på bara ett år. Slutnotan för brottsoffer, polis och försäkringsbolag landar på flera miljoner kronor.

Det handlar om ett 30-tal personer i länet som uppskattningsvis svarar för tre fjärdedelar av alla så kallade vardagsbrott. Nästan samtliga är män och åldrarna 20-45 år. Ofta sker brotten för att finansiera det egna blandmissbruket av narkotika, läkemedel och alkohol.

– Det är en liten grupp individer som svarar för en oproportionerlig mängd brott. Bytet kanske blir några hundralappar men för samhället i stort handlar det om enorma kostnader, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör på underrättelsetjänsten i sydöstra Sverige.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Enligt försäkringsbranschen är den genomsnittliga kostnaden för inbrott drygt 26 000 kronor: det handlar uteslutande om skador och förlorat gods.

Om en av länets mer brottsaktiva stortjuvar gör hundra sådana inbrott om året blir alltså prislappen för försäkringsbolag och brottsoffer mellan två och tre miljoner kronor årligen.

Se hela inslaget: 30-tal personer bakom tre av fyra vardagsbrott

Att det handlar om få individer som begår många brott vet kommunpolis Mats Hadartz i Sölvesborg. I nuläget sitter fem av tio personer på polisens hemliga fokuslista för kommunen i antingen häkte eller fängelse.

– Det är en märkbar skillnad. Om vi jämför årets tre första månader med i fjol och har stöldbrotten minskat till hälften, säger Mats Hadartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet