Styret i Sölvesborg vill fira den som klarar SFI

Publicerad

Sverigedemokraterna vill fira de nya medborgare som klarat svenska för invandrare, SFI, vid den årliga ceremoni som enligt lag hålls för att fira en kommuns nya invånare. Men förslaget möter kritik från oppositionen.

Varje år hålls en ceremoni för nya invånare i en kommun. Nu vill Sverigedemokraterna och samstyret i Sölvesborg utnyttja tillfället att fira de nya medborgare som klarat svenska för invandrare, SFI, enligt P4 Blekinge.

-För att visa uppskattning för de som anstränger sig att bli nya medborgare, säger kommunalrådet Louise Erixon (SD) i Sölvesborg till P4 Blekinge.

Men förslaget får kritik från oppositionen.

– Poängen med en välkomstceremoni är inte att sätta betyg på hur mycket svenska en individ behärskar, utan att högtidlighålla att personen har blivit svenskt medborgare, säger politikern Viveka Olofsson (S) till radiokanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer