Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att avveckla bomässan kommunicerades som ett beslut av den politiska ledningen – trots att det ännu inte är klubbat. Foto: Karlskrona Kommun/SVT

Styret skrotade bomässa – innan klubbat beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det nya styret i Karlskrona meddelade att mångmiljonprojektet Expo Karlskrona hade stoppats – innan beslutet ens var klubbat.

Men efter kritik ändrades texten på kommunens intranät.

När den styrande Karlskronaalliansen presenterade sin budget tidigare i veckan stod det klart att planerna på mångmiljonprojektet Expo Karlskrona skrotas. Förslaget lanserades trots att projektet pågått i två år – och redan kostat runt fyra miljoner.

Samma dag kommunicerade kommunen på sitt intranät att ”projektet Expo Karlskrona byter form efter beslut av den politiska ledningen”.

Men beslutet – som är en del i Alliansens budget – klubbas inte förrän i januari.

– Vi måste redan nu flagga för det med hänsyn av de som arbetar med Expo, säger Emma Swahn Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionsrådet Sandra Bizzozero (S) är kritisk.

– Det är viktigt att man inväntar och inte springer iväg och säger att ett politiskt beslut är fattat när det inte är det, säger hon.

Informationen på intranätet korrigerades senare.

På Karlskrona kommuns intranät publicerades beslutet om att avveckla bomässan Expo25. Texten korrigerades senare. Foto: Skärmklipp

”Skadar förtroendet”

I startgroparna av bomässan, en tänkt storsatsning på över 50 miljoner kronor, var både Moderaterna och Liberalerna med på projektet. Att partierna nu svängt i frågan tycker Bizzozero är olyckligt.

– Ställer man sig bakom och är med på en sådan viktig satsning, då är det ett svek att man ändrar inriktning. Jag anser att det skadar förtroendet för oss som kommun, säger hon.

Emma Swahn Nilsson säger att det nya styret inte vill lägga så många miljoner på ett projekt som tar slut 2025.

– Vi tror att man kan marknadsföra Karlskrona på ett annat sätt. Dessutom tycker vi att projeket har dragit iväg i pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer