Svårstoppat ogräs sprids i Ronneby

Publicerad

Det är en svårstoppad växt med långa starka rötter som kan växa igenom husgrunder och asfalt. Nu sprider sig parkslide ohämmat även i Ronneby kommun.
– Man vill inte ha det in på tomten, säger Bengt Löv.

Den besvärliga växten parkslide sprider sig över hela Sverige men trivs bäst i södra och sydvästra delen av landet. Växten kommer ifrån Japan och har spridit sig efter att den planterats in i trädgårdar.

Växten är en invasiv art som är svår att bli av med. Enligt Henrik Lange på Naturvårdsverket måste man gräva bort jorden till fyra meters djup där växten har stått.

– När man gräver upp den måste man också ta jorden och elda upp den eftersom minsta rotfragment ger upphov till en ny planta säger, Henrik Lange.

I dag finns det inga krav på att markägare måste bekämpa växten men Naturvårdsverket rekommenderar att man försöker förhindra den från att sprida sig.

Se mer om parkslide i videoklippet

Parkslide har ett kraftigt rotsystem som kan ta sig in i husgrunder och genom asfalt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer