30-åringens konto i Luxemburg är spärrat – men att få ut miljonerna därifrån kan visa sig bli svårare Foto: TT

Hit flyttade misstänkte bedragaren miljonbyten

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan rättsväsendet kom den nu 30-årige misstänkte storbedragaren på spåren öppnade han konto i en bank i Luxemburg. Men att lyckas få ut pengarna är en svår uppgift för polisen.

Av mejlkonversationer som SVT Nyheter Blekinge tagit del av framgår att den 30-årige misstänkte storbedragaren under våren 2017 öppnade ett konto i en bank i Luxemburg. Dit ska han ha överfört stora summor pengar, som polisen nu misstänker att han har tillskansat sig på olaglig väg.

– Det stämmer. Jag kan inte kommentera hur mycket pengar det finns på kontot, men det är åtskilliga miljoner i alla fall, säger Kjell Jannesson, åklagare.

Storbedragaren i Blekinge

”Lite krångligare med Luxemburg”

Kontot har spärrats – men att få ut pengarna blir en svårare uppgift.

– Det är lite krångligare med Luxemburg, eftersom de inte vid den här tiden hade gått med i EU:s nya penningtvättsdirektivet. Det ska vara enklare att få ut pengar till att betala statens krav mot 30-åringen, men däremot är det svårare när det gäller målsägandens skadestånd.

Den 30-årige mannen misstänks ha lurat av drygt 100 personer nära 100 miljoner kronor, genom att lura de att investera i påhittade affärsverksamheter. Mannen sitter frihetsberövad sedan ett år tillbaka, och nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet