Heavy Load och bröderna Wahlquist är tillbaka på hårdrocksscenen igen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Efter 33 års frånvaro – svenska Heavy Load är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Svenska metalföregångarna i Heavy Load är tillbaka. – Ikväll blir det mycket bomber. Det var vi kända för, säger trummisen Styrbjörn Wahlquist till SVT.

De har kallats Sveriges första heavy metal-band och bildades 1975 i Stockholm. Bandet skapades av bröderna Ragne och Styrbjörn Wahlquist och fick något av en kultstatus bland metalfans.

Men Heavy Load slutade spela redan efter tre album och lades på hyllan under 1985. Nu har de dock återuppstått och ska turnera runt om i Europa under sommaren. Sweden Rock Festival är ett av stoppen.

Sweden Rock Festival

– Jag hade knappt öppnat gitarren på 15 år. Det var en väldigt stark emotionell upplevelse att göra det, säger Ragne Wahlquist.

– I stort sett allt kommer se ut som året efter att vi slutade 1986. Jag kommer spela på samma trumset. Till och med många av cymbalerna är desamma, säger Styrbjörn Wahlquist.

Vad kan vi förvänta oss av Heavy Load framöver?

– Förhoppningsvis kommer det en ny platta under 2019 och nya turnéer, säger Styrbjörn Wahlquist.

Se intervju med bröderna Wahlquist i klippet ovan.

Heavy Load på scen under fredagskvällen Foto: SVT/Henrik Friberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet