Tyske Rudolf Kientz är ett troget fan av musikkåren. Nu får han inte längre gå på konserterna. Foto: TT/Jenny Lindeborg

Utländska medborgare nekas konsertkväll

Uppdaterad
Publicerad

När Marinens musikkår har konsert i Wasaskjulet på Lindholmen är det endast svenska medborgare som är välkomna. Enligt Marinbasen rör det sig om säkerhetsrutiner.

Det är kring den årliga konserten i Wasaskjulet i Karlskrona, ute på Lindholmen, som nu Marinbasen skärpt säkerhetsrutinerna kring, som Sydöstran var först med att rapportera om.

– Konsertplatsen är ett skyddsobjekt, allmänheten har inte tillträde dit hur som helst, Carolina Lorentzson Nilsson, kommunikationschef på Marinbasen.

Däremot har personer med svenskt medborgarskap möjlighet att gå på konserten. Då krävs en giltig svensk fotolegitimation.

Vad är skillnaden för er om en svensk eller utländsk medborgare vill gå på konserten?

– Jag kan inte gå in på det. Det här är en bedömning som vi har gjort, säger Carolina Lorentzon Nilsson.

”Är mycket besviken”

En som reagerat starkt på beskedet är tyske Rudolf Kientz som är en trogen besökare på musikkårens konserter. Han fick beskedet via en prenumeration på musikkårens nyhetsbrev.

– Jag är mycket besviken, vi har länge lyssnat på marinens musikkår och stöttat den, jag kan inte förstå det här, säger han.

Flera månader om året har han bott tillsammans med sin fru i en sommarstuga i Blekinge. Det har de gjort i 26 års tid. Tillsammans har de besökt marinbasen flera gånger.

– Jag hoppas att någon ansvarig chef kan ändra på det här.

”Guidad visning går bra”

Det är Karlskrona kommun, Marinbasen och Marinens musikkår som bjuder in till konsertkvällen som arrangeras i slutet av augusti.

– Det går fortfarande bra för turister att gå på guidad visning på Lindholmen, för då går de tillsammans med en säkerhetsutbildad guide och i grupper, säger Carolina Lorentzson Nilsson, kommunikationschef på Marinbasen.

Lindholmen är en del av Marinbasen och Försvarsmaktens garnisonområde. När Säpo höjde terrorberedskapsnivån under 2015, avbröts alla guidade turer i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.