Svenskt Vatten: ”Ronnebyborna får själva betala”

Publicerad

Principiellt kan Högsta domstolens (HD) beslut stora konsekvenser

– Det här kommer att innebära att de som tillhandahåller vatten till allmänheten, det vill säga kommunerna, de får räkna med att de har ett långtgående ansvar för alla typer av personskador som orsakas av vattnet. Det är helt klart här, säger Filip Bladini, docent med inriktning på bland annat skadestånds- och försäkringsrätt vid juridiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg, till TT

Branschorganisationen Svenskt Vatten är mycket oroade över utslaget.

– Detta utfall är mycket allvarligt och får långtgående konsekvenser för alla kommunala vattenproducenter, säger Clara Lidberg, jurist på Svenskt Vatten i ett pressmeddelande. Dessutom medför det ökade kostnader och ansvar för de som levererar dricksvatten, vilket i sin tur leder till höjda VA-taxor. De som drabbats av PFAS i sitt kommunala dricksvatten får således själva vara med att betala genom höjda vattenavgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.