Region Blekinge ansöker om att få utveckla en del av E22:an och riksväg 15 till elväg. Foto: Region Skåne

Sveriges första elväg kan hamna i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

När utsläppen från lastbilstrafiken ska minskas kan elvägar vara en lösning. Nu ansöker Region Blekinge om att utveckla landets första motorelväg.

På samma sätt som elbussar i städer kopplas upp mot elnätet via ledningar över vägen kan lastbilar laddas även på motorvägar. Testprojekt har dragit igång i bland annat Sandviken och nu ger sig Blekinge in i rejset. 

”Förslag som många står bakom”

Efter att Trafikverket fått i uppdrag av regeringen att skapa en provsträcka ser det ut som att den kan komma att hamna i Blekinge.

– Vi har tagit fram ett förslag som vi tror på och som många står bakom. Blir det verklighet så är det en stor möjlighet för Blekinge och för både infrastrukturen och näringslivet säger Peter Hermansson, strateg infrastruktur, Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Enligt Region Blekinge kan elvägar bli en viktig del i omställningen till ett fossilfritt transportsystem och för att klara målet att reducera transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030.

Hör elvägsforskaren Martin Gustavsson forskaren förklara mer om elvägar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.