Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT avslöjar: Obehörig reparerade klubbens flygplan Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT avslöjar: Obehörig reparerade klubbens flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Obehörig personal som reparerat flygplan och delar av en klubbledning som medvetet försökt dölja missförhållanden. SVT Nyheter Blekinge har granskat Blekinge flygklubb.

SVT Nyheter Blekinge har tagit del av uppgifter som gör gällande att reparationer utförts av obehörig personal under flera års tid, och att delar av klubbledningen medvetet försökt undanhålla detta i planens loggböcker.

Flera personer med god insyn i klubbens verksamhet, som SVT varit i kontakt med, vittnar om att det genom åren har förekommit otillåtna reparationer.

– De tror att det är en cykelverkstad, säger en av dem.

Endast behörig personal

Blekinge flygklubb hyr sedan flera år tillbaka ut sina flygplan till Frivilliga flygkåren, som använder planen bland annat som brandflyg och vid spaningsuppdrag för Försvarsmakten. Det finns ett avtal mellan de båda att klubben inte får utföra underhållsarbeten eller reparationer på planen, utan det ska skötas av en behörig verkstad.

I september förra året slog Frivilliga flygkåren i Blekinge larm till högsta ledningen i Sverige om en otillåten reparation, genom en avvikelserapport. Där framkom att Blekinge flygklubb anlitat en obehörig tekniker för att demontera höjdroder, sidroder och stabilisator från ett av klubbens plan.

– En del av uppdragen går ut över havet. Då vill du inte ge dig ut i en liten enmotorig maskin utan att veta att allt är i ordning, säger en av piloterna som SVT talat med.

Flygförbud

Frivilliga flygkårens kårstab har nu gett klubbens plan flygförbud för att användas inom kåren.

– Finns det några tveksamheter kring teknisk service så kan det påverka flygsäkerheten och då automatiskt blir planen rödmarkerade i våra system för att de inte ska användas av FFK, säger Thomas Alexandersson, kårchef på Frivilliga flygkåren.

En av de ansvariga i Blekinge flygklubb, som också pekas ut som en ansvarig för en av de olovliga reparationerna, medger att fel har begåtts.

– Vi är medvetna om att fel har begåtts och därför har vi sedan sedan 2019 nya rutiner för att, tillsammans med vår underhållsorganisation, säkerställa att det inte inträffar igen.

Smutskastningskampanj

Han menar även att avvikelserapporten är en del i en smutskastningskampanj riktad mot klubbens ledning, från ett antal individer. Och att Frivilliga flygkårens rödmarkering av klubbens flygplan inte har med de misstänkta olovliga reparationerna att göra, utan att kåren ser över sin lokala organisation.

Men kårchefen på Frivilliga flygkåren säger att om uppgifterna om flygklubben stämmer kan de få långtgående konsekvenser för avtalet parterna emellan.

– Om det visar sig att avtalet inte uppfylls så är det naturligt att man i så ifall bryter ett avtal, säger Thomas Alexandersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer